Nedkøling af urt

Nedkølingen af urten når kogning er færdig.

Det vigtigste for nedkølingen er at det går hurtigt og at temperaturen kommer langt nok ned så gærcellerne som efterfølgende skal tilsættes ikke dør af varme. Temperaturnedkølingen skal ende på et niveau omkring 20-24 grader celcius. Men egentlig er dette afhængig af hvilken type gær der skal bruges. Ofter den eksakte temperatur på pakningen for gæren.

Fra nedøllingen starter til den er færdig og gæren er tilsat skal der helst gå så kort tid som muligt. Det er for at ungå at uønskede bakterier skal vinde over gærcellerne i uten. Det processen har brug for er, ideelt set, at gærcellerne skal lov til udvikle sukkerarterne som er tilvejebragt ved mæskningen til alkohol, uden forstyrelser fra andre.

Der findes flere måder at køle på. I mit anlæg har jeg monteret en modstrømskøler. Den består af to rør. Det ene rør er tyndt og det andet tykt. Det tynde løber inde i det tykke. Den varme urt sendes ind gennem det tynde rør og koldt vand (køle vandet) sendes gennem det tykke, men i modsat retning. derved for kølvandet og urten ikke kontakt.

Temperaturen efter modstrømskøleren kan reguleres med hastigheden på kølvandet eller hastigheden på den varme urt.

Efter modstrømskøleren sendes urten direkte den i gæringstønden. Kølingen er gennemført.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*