Mæskning

Det primære formål med mæskningen er at nedbryde stivelse til sukkertyper som gæren senere skal omdanne til alkohol.

Desuden afgøres en stor del af smagen af hvordan mæskningen foregår.

Med mit brygudstyr foregår mæskningen på følgende på:

1. Den knuste malt hældes over på en spand hvor bunden er fjernet og erstattet af et syrefast rusfristål gitter. Spanden er kortet af såden at den ikke når helt ned til bunden af gryden. Fra bunden af gryden pumpes væske, via et slangesystem, op til toppen af gryden. Cirkulationsudstyret indstilles efter ønske til at køre under hele mæskningen eller bare under dele af forløbet.

2. Temperatur reguleringen indstilles til den temperatur-profil som er beskrevet i opskiften. Nogle opskrifter ligger op til infusionmæskning med stigende temperatur mens andre gennemføres ved fast temperatur.

3. Ved sidste del mæskningen, eftergydning, hejses spanden med stålsien i bunden op af urten (dermed sies malten fra urten). Den skal blive hængende over urten for at drypper af. Desuden hældes vand over med den temperatur som angivet for eftergydning (opskriften). Temperaturen er ofte mellem 75-80 grader varmt vand.

Udstyr

Der findes mange forskellige muligheder for godt udstyr til mæskningen. Reguleringen på temperaturen er væsentlig for at sikre enzymernes bedste arbejdsbetingelser.

Priserne på udstyr til dette ligger i alt fra få tusind kroner og op til 15.000 – 16.000 kroner for udstyr som håndtere en bryg på cirka 20 ltr.

Mit udstyr til denne proces ligger på cirka 2500 kr. og består af en gryde, mæskespand, cirkulationspumpe, en mæsk fordelerring til cikulationspumpen og til sidst en syrefast taphane til gryden. Nedenfor er udstyret vist.

Gryde, Grydeisolering og Mæskespand (Købt hos LundTeknik).

gryde

Cirkulationspumpe

pumpe15_5

Mæsk fordelerring til cikulationspumpen:

fordelpk

Taphane i syrefast stål til gryden:

110004

Filter til bunden af gryden for at sikre at der ikke kommer malt ud til cirkulationspumpen:

bundfilter

Desuden jeg har en regulator til styringen af temperarturen. Dette er ikke nødvendigt udstyr, men det giver god mulighed for at lave en ideel temp. profil i forhold til opskrift. Det er også ganske interessant at se denne tegnet op bagefter.

Herunder er et eksempel fra bryggen: Beaver Bock (Se bryglog)

tempprofile

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*