Nøgne-Ø Blend Ale

Introduktion:

Efter en meget interessent rundvisning på bryggeriet benyttede jeg lejligheden til at købe en maltblanding og tilhørende humle til mit eget bryg. Min bestilling lyd på en ale efter deres smag.

Malt:
4 kg Maris Otter
0.4 kg Chrystal Malt
0.4 kg Munich Malt
0.3 kg Choc/Blk
1.0 kg Barker Pilsner Malt (min egen tilføjelse)
Humle:
50 g. Bitter Humle ? Centennial
100g Aroma Humle ? Northen Brewer
Gær:
Safale 04

Dette er den første bryg hvor malten ikke er valset i udgangspunktet. Så valsning er nu første step.

Humlen fik leveret I pille form. Da jeg ikke er klar over hvordan jeg skal adskille humlen fra øllet ved tapning fra gryden efter kølingen besluttede jeg mig for at anvende humle strømper. Resultatet blev ikke særlig godt da der var megen humle rest tilbage til sidst.

Udover problemet med humlen, blev bryggen yderlig udsat for et uheld. Jeg bruger Gryden fra Lunds Teknik og den dertil hørende indsatssi. Der gik delvist hul på sien hvilket medførte at jeg fik megen malt uden for som jeg først fik fisket op efter sparging.

Fremgangsmåden for bryggen blev som følger.

1) Vand hældes på gryden indtil der 10 cm fra kanten.
2) Der varmes op til 72 grader.
3) Malten tilsættes og der justeres ind så temperaturen ender på 66 grader. Her holdes den i 75 min.
4) Udmæskning: temperaturen hæves til 77 grader hvor den holdes i 10 min.
5) Sien hæves op over gryden så den ikke rører ved urten. Efter den er dryppet af startes sparging med 78 grader varmt vand.
6) Varm urten op til 100 grader.
7) Første humlestrømpe med 2/3 af bitter humlen tilsættes og koges med 30 min.
8) Anden humlestrømpe med 1/3 af bitterhumlen tilføjes og koges med de næste 10 min.
9) Den sidste humlestrømpe med Aroma humlen tilsættes og der slukkes for gryden. Lad gryden stå sådan i 15 min.

 

2007/08/24 14:00

Gæringen er nu stort set stoppet og øllet er klar til at blive stukket om til en anden tønde. Desværre virkede det som om at der fortsat var meget grums, der ikke er bundfællet, hvilket nok har noget at gøre med humletypen (på pilleform), og at jeg ikke brugte Irish Mush. G blev målt til 1022.

 

2007/08/19 14:00

Efter tre en halv times arbejde var brygningen gennemført inkl. Valsningen. OG = 1070, og øllet gærer allerede på livet løs (kl. 19.00). Desværre virkede det som om øllet var meget grumset. Angiveligt på grund af humle resten ikke blev filteret ordentligt fra og fordi jeg ikke havde noget Irsh Mush.

 

2007/09/15 14:00

Første prøvesmagning. Øllet virkede en smule doven og bør nok have mindst en uge til på hylden før vurderingen falder. Umiddelbart virkede smagen på øllet lovende. Farven var relativ mørk og grumset var stort set væk.

 

2007/08/11 19:00

Billede taget på Bryggeriet «Den Nøgne Ø»

nogneoblendale

2007/09/02 14:00

Der blev hældt på flasker. Der var fortsat rimelig meget grums i væsken, men den var knap så mørk som bryg #2 da den blev hældt på flasker. FG blev målt til cirka 1020-1021 g/ltr. og derfor bliver alkohol styrken cirka 6.5%

Publisert i Ale, Øl relateret aktivitet Merket med:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*