Nimbus Sailor Stout -Blackbird

Det er en AllGrain leveret fra LundTeknik. Den skulle være god og nem at brygge. Det her er vores første AllGrain, så en blid start er at foretrække.
Den eksakte opskrift kan findes her: ?http://lundteknik.dk/vejled/Blackbird.pdf?

Maltmæssigt er bryggen baseret på: Pale Ale, Carafa I og III, Røg malt og byg
Gæren er: Safale K-97
Humle: East Kent Golding. Typen blev brugt som bitter- smags- og aromahumle.
Klar urt blev tilsat sammen med smagshumlen.

Til denne bryg blev bryggergruppen øget med 100%, så vi nu er to der brygger sammen. Det gør processen noget mere social og der udveksles mange kloge ord undervejrs.

 

2007/06/17 18:00

Øllet stikkes om. For at få gang i gæringen igen tilsatte vi endnu en omgang gær af samme slags og mængde som den der fulgte med opskriften i udgangspunktet.
Massefylden blev målt til 1030 g/l.

 

2007/08/20 18:00

Resultatet illustreret – Billedet er taget d. 20 August 2007.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2007/06/24 18:00

Øllet stikkes om igen. Denne gang uden yderlig tilsætning af gær.

 

2007/06/12 18:00

Gæringen er i fuld gang.

 

2007/06/10 18:00

Søndag blev brygdagen hvor en del nyt udstyr skulle tages i brug. Gryde, indsats si, fordelerring, pumpe og bundfilter var nye elementer i forholdt til tidligere bryg. Det hele så ud til at fungere efter hensigten og vi var dermed klar til at starte på bryggen.
Under frembringelsen af urten løb vi kun ind i ét problem. Pumpen havde det med at løbe tør. Vi var ikke helt sikre om årsagen var tilstopning i bundfilter eller om selve malten i indsatssien sluttede så tæt at urten ikke kunne trænge igennem hurtigt nok i forholdt til mængden af væske pumpen kunne flytte fra bunden til toppen af gryden. Vi tror den sidste overvejelse er rigtig. Til næste bryg udarbejdes en styreboks med regulering på tidsintervallet pumpen skal køre for ikke at løbe tør.
Ellers var der fuld tilfredshed med udstyret fra Lund Teknik.
For at kompensere for den dårlige cirkulation i maltningen rørte vi forsigtigt rundt i gryden hvert 5. minut.
Ved tilsætning at humlen brugte vi ikke denne gang humlesokker. Det var klart en fejl. Ved tapning satte humleresterne sig i hævert etc. Desuden er det næsten umuligt at styre hvor lang tid humlen egentlig ligger i gryden når det tager lang tid og er besværligt at fiske den op.
Farven på øllet brun sort og intet lys slap gennem prøveglasset ved kraftig gennemlysning. Vi er noget spændt på hvad det er vi egentlig har lavet?
OG blev målt til 1056 g/l.

 

2007/06/09 18:00

Gærstarteren forberedes. Spray malten opløses i vand og koges op så bakterier o.lign. er udryddet. Efter nedkøling til stuetemperatur tilsatte vi gæren og lagde løst låg på glasset. Herefter lod vi blandingen hvile til næste dag.

 

2007/06/09 19:00

Udstyr til bryggen:
– Chiller + haveslange + studs fra vandhane til haveslange
– Gæringstønde 30L.
– Gæringstønde m. hane 32L.
– Gæringslås
– 100ml Måleglas (plast)
– Vægtfyldemåler
– Automatisk Hævert
– Flaskerenser
– Kapselpåsætter
– Gryde 2000W – fra Lundteknik
– Cirkulationssytem (Pumpe og fordeler ring. Se evt. siden «Udstyr»)

Forbrugsartikler
– er identisk med bryg #1 bortset fra at vi valgte at bruge alm. ølflasker til hele bryggen denne gang. Umiddelbart virker de lidt nenmere at gøre rene.

 

2007/07/01 18:00

Nu er det blevet tid til tapning. 125g. rørsukker blev kogt op i en gryde med 0.75l vand. Efter nedkøling til stuetemperatur blev blandingen tilført tønden med cirka 20L øl.
FG blev målt til 1020 g/l. Der var ikke helt som forventet. Egentlig havde vi regnet med at den skulle ligger omkring 1010 og 1015.
Efter den noget kedelige proces omkring flaskerensning var vi klar til at sidste etape. Det blev til i alt 60 * 33cl + 1* 0.5l med formodet alkohol procent på cirka 4.8%
Farven var stadig den samme som for tre uger tilbage. Nu er der bare at vente på at karboneringen bliver færdig, og vi kan smage på bryggen.

Publisert i Øl relateret aktivitet, Stout Merket med:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*